Fandom

Wikia Kampány

Diákhitel

44pages on
this wiki
Add New Page
Vitalap0 Share

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Hatékonyabb diákhitel-konstrukció

A diákhitel indulása óta sokat változott, pláne most, hogy a havi kölcsönlimitet emelték, kibővült a jogosultak köre, és egyszerűsödött az ügymenet. Ez mind jól hangzik. De mi az, ami a jövőben még vonzóbbá tenné a hitelt, és még versenyképesebbé a hazai hallgatókat? Például azzal, ha sokoldalúbb és magabiztosabb webhasználók lehetnének. Ezek szerint a válasz az ingyen web, vagy maga a wifi [1]? Részben. Mert mivel is használnák azt a wifit, ha nincs laptopjuk? És nincs felesleges 200.000 forintjuk sem. Vennének olcsóbbat, ha lenne, de sajnos az MIT laboratóriuma még nem készült el a 100 dolláros laptoppal (lebutított, olcsó és jó kis fapados laptop). Kézenfekvő megoldásnak látszik a diákhitel konstrukciójának további módosítása. Kiket is érint ez? 2006. szeptemberétől a hitelt felvehetik a mezei hallgatók, a felsõfokú szakképzésben, a szakirányú továbbképzésben résztvevő diákok, doktoranduszok, stb. vagyis a magyar felsõoktatási intézmények hallgatói, beleértve a nálunk tanuló külföldi hallgatók egy részét is (pontos részletek a Diákhitel.hu [2] oldalon). Ők azok, akik átlagban 150.000 forintot igényelhetnek a tanév elején, és rögtön egy összegben fel is vehetik a szeptemberi induláskor. Megélhetésre, nem laptopra.

Laptop minden hallgatónak

A vízió az, hogy minden hallgató egy laptoppal kezdje meg tanulmányait, és ezáltal gond nélkül tudja használni a webet, és az egyéb alkalmazásokat. A vízió második része a korlátlan wifi-lefedettség: először az egyetemi/ főiskolai stb. kampuszokon (külön kódkuncsorgás, adminisztratív akadályok nélkül), és később fokozatosan kiterjesztve az adott körzetekre, településekre.

Hogyan? Miből?

Diákhitel

A megvalósítás talán legoptimálisabb módja a diákhitel, de miért épp az legyen? Mellette szól a kedvezményes kamat és az adómentesség, no meg az is, hogy a hitelt kezelő Diákhitel Központ Zrt. már megfelelő tapasztalattal, adatbázissal stb. rendelkezik. Az elképzelés szerint, a laptophitel egyszer vehető fel, a tanulmányok megkezdésekor. Nem biztos, hogy fedeznie kell a teljes összeget, a hallgató ki is egészítheti saját pénztárcájából a kapott hitelt. Felmerül rögtön a tendereztetés ötlete: legyen 'egységesen egy kedvezményes laptop.' Ez is egy lehetséges megoldás, de ne legyen kötelező, csak egyszerűen legyen olcsóbb, viszonylag jobb, és elérhető a tendereztett laptop. De ha a hallgató úgy dönt, hogy neki nem az kell, mert ő drágábbat szeretne, vagy egy másik márkát, akkor használhassa a hitelt a saját laptopos elképzelései szerint.

Forgalmazók, gyártók

Véleményem szerint, az is érdeklődést keltene, ha a forgalmazók egy jól tervezett online-offline marketingkampányt terveznének (beleértve az iskolákban történő tájékoztatást, börzét, gólyatáborok szponzorálását, vagy bemutatók szervezését stb.), de a legfontosabb feladat itt is elsősorban egy hosszú lejáratú kedvezményes hitelkonstrukció kidolgozása lenne, ami erősen közelítene a jelenlegi legolcsóbb szabad hitelhez, a diákhitelhez. Még ennél is jobban hangzik egy gyártó fellépése (a forgalmazó által rátett haszonkulcs kiiktatása), akinek a márkatudatosság építésén túl, módja lenne egy tartós hűségprogram kialakítására is, vagy épp elfekvőben lévő készletek gyors túladására. Kérdés, hogy mit mutatna a gyártó kockázatelemzése egy olyan akciónál, ahol nincs nagyon mód jövedelemvizsgálatra, fedezetre stb. És ha mégis? Csökkene a potenciális vásárlók köre, de mennyivel?

'Ne bénázz floppy-val, fogd a laptopot, és fuss!'

Alapvető probléma lehet az is, hogy a diákok nagy része nem mérné fel a laptoppal járó helyzeti előnyt: itt léphet be a hallgatói önkormányzatok tudatosító kampánya, ahol egyrészt sok érv szólna amellett, hogy miért jobb egy saját hordozható gép, mint beülni tollal-papírral a könyvtárba, miért lehet jobb PPT-vel (OK, keynote-tal) bemutatót tartani, mint krétával-táblával, miért jobb nem sorban állni az internetért, ha a folyosón/ büfében/ parkban/ otthon is webezhetsz. és hasonló szlogenek. Egy rövid igényfelmérésből könnyen kiderülne, hogy mit szólnának hozzá az egyetemisták és főiskolások, mennyire lennének hajlandóak áldozni rá, mire és hogyan használnák, bejárnának-e gépírás tanfolyamra, egyáltalán milyen előnyökkel jár szerintük, és mik azok a plusz dolgok, amik még nem tudatosak.

A diákhitel népszerűsége hatványozottan nő (a 2001-es indulás óta már több mint 200.000 hallgató vette igénybe), és a józan ész azt súgja, hogy egy laptophitel is sikeres utat járhatna be. De jó lenne végre egy csomó laptopot látni a kávézókban, sok online vásárlót stb. Legyünk versenyképesebbek, tartsunk lépést és húzzunk előre.

Ja és...! Persze további ötletek is vannak: kollégiumok és oktatási intézmányek között kialakított bombabiztos kerékpárutak, és sok olcsó bicaj, hogy a laptopos wifis fiatalság/ közép- és időskorúság egészségesen bringázzon a BKV Combinóit könnyedén hátrahagyva.

A Wikia-hálózat

Véletlen wiki